Skip to content

Κοινωνία για όλους: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

H Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών (Ομάδα ΕΚΟ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και την υποστήριξη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, πραγματοποίησε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνία για όλους: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»

H εκδήλωση είχε ως στόχο την παρουσίαση διαφόρων δράσεων που γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ μέσα από τοποθετήσεις βιωματικού χαρακτήρα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα: η αναγκαιότητα της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης (Κυριαζοπούλου Μάρι, Project Manager at the European Agency for Special Needs and Inclusive Education), οι δράσεις του Προγράμματος ΕΚΟ (Αγγελόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας Υποδομών και Ενέργειας, Αειφορίας Πανεπιστημίου Πατρών), ο αντίκτυπος της καινοτομίας SEATRAC στα ΑμεΑ (Φωτίου Ιγνάτιος, Μηχανολόγο και Αεροναυπηγό Μηχανικό, Διευθύνων Σύμβουλος της TOBEA), τα εμπόδια των ΑμεΑ στον τομέα του τουρισμού και τρόπους αντιμετώπισης (Φεσσιάν Γεράσιμος, Τ. Αντινομάρχης Αχαΐας, Π. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Ακτιβιστής ΑμεΑ), καθώς και οι δράσεις του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ στη Δυτική Ελλάδα (Καννελόπουλος Δημήτριος, Πρόεδρο Δ.Σ Αθλ. Συλλόγου ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, Αθλητής).

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή τιμητικής πλακέτας στον Χρυσό Παραολυμπιονίκη στο άθλημα Μπότσια, Πολυχρονίδη Γρηγόριο από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης τιμήθηκε για την προσφορά του στον Αθλητισμό. Μίλησε για την πορεία του στον πρωταθλητισμό, τις δυσκολίες που συνάντησε και τη σκληρή προσπάθειά που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια εμπνέοντας όλους εμάς πως η επίτευξη των στόχων είναι αποτέλεσμα σκληρής και διαρκούς προσπάθειας.

Στη συνέχεια, έγινε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας στο Instagram του ΕΚΟ με θέμα “Αναπηρία και ζωή ή Ζωή και αναπηρία;;”. Οι νικήτριες του Διαγωνισμού,  Παπαγιαννοπούλου Ζωή (1η θέση) και Νάκου Αικατερίνη (2η θέση) μίλησαν συγκινητικά για την αναπηρία μέσα από τη δική τους οπτική. Το πρώτο βραβείο απένειμε ο κ. Κολλιόπουλος, ταμίας του ΔΣ του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) που μας χορήγησε το πρώτο βραβείο.

1η νικήτρια φωτογραφία
2η νικήτρια φωτογραφία


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Μικτή ομάδα χορού ΑμεΑ και μη DaGipoli Dance Co πουμας παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο “ASTAΘIA” σε χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία και τους χαιρετισμούς τους κ.κ.

 • Μπονάνο Χαράλαμπο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
 • Αγγελόπουλο Γεώργιο, Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας Υποδομών και Ενέργειας, Αειφορίας Πανεπιστημίου Πατρών
 • Μαργαρίτα Καραδημητροπούλου, Εκπρόσωπο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής
 • Χαροκόπο Αντώνιο, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Γ’ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

καθώς και τους φορείς που πλαισίωσαν με ενημερωτικό υλικό την εκδήλωση:

 • Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών  ΚΕΔΜΟΠ
 • Σωματείο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας Αχαΐας- Ι.Φ.Ν.Ε. Αχαΐας
 • Σύλλογος για την Εκπαίδευση Επαγγελματική Κατάρτιση και Αποκατάσταση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ»
 • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών Φοιτούντων ή Χρήζονταν Φοιτήσεως στο Ίδρυμα «ΜΕΡΙΜΝΑ» Πάτρας
 • Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
 • Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ)
 • Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής
 • Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»
 • Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»
 • Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
 • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πάτρας

Ευχαριστούμε ακόμη, το Auto Parking Patra για την ευγενική χορηγία των οδοιπορικών της μικτής ομάδας χορού, το καφέ Γέφυρες για το catering της εκδήλωσης και την κα Ρένα Ανδρικοπούλου (ΚΕΛΝΟ) για την αφιλοκερδή διερμηνεία της εκδήλωσης στη νοηματική γλώσσα και κυρίως τους εθελοντές της Δράσης ΕΚΟ για την υποστήριξη της εκδήλωσης.